Lääketieteen parantava voima – 100 tieteen tarinaa soluista sovelluksiin
Lääketieteen parantava voima kertoo sata suomalaisen nykylääketieteen tutkimuksen menestystarinaa. Kirjoittajat ovat alojensa huippuja ja edustavat monipuolisesti lääketieteen eri aloja perustutkimuksesta klinikkaan ja aina kaupallisiin onnistumisiin saakka. Kirja havainnollistaa esimerkkien avulla, miksi lääketieteelliseen tutkimukseen kannattaa panostaa. Kirja on puheenvuoro tutkimuksen teon tärkeydestä yhteiskunnassa.
Kirjan tarinat valaisevat, kuinka lääketieteellisen tutkimuksen avulla voimme oppia ennaltaehkäisemään sairauksia sekä kehittää diagnostiikkaa ja uusia hoitoja. On tärkeää tunnistaa myös vaikuttamattomia hoitoja, joista on potilaille haittaa. Kun tiedämme, millainen hoito on vaikuttavaa, voimme hoitaa potilaita oikealla tavalla, parantaa terveydenhuoltojärjestelmämme toimintaa ja säästää terveydenhuollon kustannuksissa.
Kirja on mielenkiintoinen ja hyödyllinen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita lääketieteen tutkimuksen tilasta ja kehityksestä – potilaan parhaaksi.
Tekijät
Anne Pitkäranta
Helsingin yliopiston korva-, nenä- ja kurkkutautiopin emeritaprofessori. Hänen oma tieteellinen toimintansa on kohdistunut lasten ylähengitystieinfektioiden diagnostiikkaan ja komplikaatioihin. Pitkäranta on aiemmin toiminut mm. HUSin tutkimusjohtajana, Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan varadekaanina ja HUSin korvaklinikan ylilääkärinä.
Kaija-Leena Kolho
Lastentautiopin professori Helsingin yliopistossa ja ylilääkäri HUSissa erikoisalanaan lasten gastroenterologia. Hänen oma tieteellinen toimintansa on kohdistunut erityisesti tulehduksellisiin suolistosairauksiin eli Crohnin tautiin ja haavaiseen paksusuolitulehdukseen, joiden ilmaantuvuus länsimaissa on lisääntynyt erittäin nopeasti tuntemattomasta syystä.
Kimmo Kontula
Helsingin yliopiston sisätautiopin emeritusprofessori ja koulutukseltaan sisätautiopin ja endokrinologian erikoislääkäri. Hänen oma tieteellinen toimintansa on kohdistunut erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien molekyyligenetiikkaan. Kontula on toiminut mm. HUSin sisätautien ylilääkärinä, Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina ja yliopiston vararehtorina.