Miksi hengästyn?

Anssi Sovijärvi
2., tarkistettu painos 2018, 128 sivua, nidottu
EAN/tuotenumero
9789516567580
Saatavuus
Varastossa
Suositushinta 29,00 €
Hinta 20,30 €
Varsin usein lääkärin vastaanotolle hakeutuu henkilö, joka mielestään hengästyy rasituksessa liian nopeasti tai herkemmin kuin ennen. Usein paljastuu, että syynä on vain entistä vähäisempi liikunta ja siitä johtuva huono kunto yhdistyneenä vanhenemisen aiheuttamaan fyysisen suorituskyvyn pienenemiseen. Tai henkilön paino on vuodessa tai parissa noussut merkittävästi ja rasvakudosta on kertynyt keskivartalolle.

Hengästymisen taustalla voi kuitenkin olla myös sydän- tai keuhkosairaus, jonka oikea hoito voi poistaa oireen tai ainakin lievittää sitä. Tällaisia sairauksia ovat mm. sydämen pumpputoimintaa heikentävät verenpainetauti, sepelvaltimotauti ja eteisvärinä sekä keuhkojen toimintaa huonontavat sairaudet, kuten astma ja keuhkoahtaumatauti.

Miksi hengästyn -kirjan tarkoituksena on antaa tutkittuun tietoon perustuva näkemys liian nopean hengästymisen ja rasitushengenahdistuksen fysiologisista syistä ja mekanismeista vähän liikkuvilla tai lihavilla henkilöillä sekä henkilöillä, joilla on jokin sydän- tai keuhkosairaus. Kirjassa valotetaan myös toimenpiteitä, joilla hengenahdistusoireisto voidaan saada lievittymään tai poistumaan. Liikuntaharjoittelun ja hoitotoimenpiteiden vaikutuksista on omat kappaleensa. Kirja on ensimmäinen tästä aiheesta kirjoitettu yleistajuinen suomenkielinen teos.  
Kirjasta on hyötyä henkilöille, jotka kokevat haittaavaa hengästymistä jokapäiväisessä elämässään. Myös lääkärit, jotka hoitavat rasitushengenahdistuksesta kärsiviä potilaita, voivat saada kirjasta uutta näkemystä. Potilasjärjestöissä toimiville henkilöille kirja on hyvä apuväline, joka auttaa ymmärtämään hengenahdistuksen olemusta ja löytämään oiretta helpottavia ratkaisuja.

Kirjan toiseen painokseen on tehty muutamia pieniä lisäyksiä ja tarkennuksia.Tekijät

Anssi Sovijärvi on lääketieteen ja kirurgian tohtori sekä kliinisen fysiologian erikoislääkäri ja emeritusprofessori. Hän on perustanut Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan kliinisen fysiologian laboratorion ja toiminut 30 vuotta sen johtavana ylilääkärinä. Sovijärvi toimi myös 19 vuoden ajan Helsingin yliopiston ensimmäisenä kliinisen fysiologian professorina.
Hän on julkaissut satoja tieteellisiä artikkeleita ja ollut kliinisen fysiologian oppikirjojen päätoimittajana. 
Sovijärvi on johtanut kansainvälisiä tutkijaryhmiä, jotka ovat selvittäneet keuhkojen toimintahäiriöitä erilaisilla uusilla menetelmillä. Yksi hänen innovaatioistaan  on hengitysäänten tietokoneanalyysimenetelmä, joka kehitettiin yhdessä  Teknillisen Korkeakoulun kanssa. 
Hän on toiminut aktiivisesti lääketieteellisissä erikoisalayhdistyksissä Suomessa ja ulkomailla. Kansanterveystyöhön hän on panostanut potilasjärjestöjen asiantuntijan ja luottamushenkilön ominaisuudessa Hengitysliitossa  ja Suomen Sydänliitossa, jonka varapuheenjohtajana hän on tällä hetkellä. Hänen kiinnostuksensa kieliasioihin on vienyt hänet Lääkäriseura Duodecimin sanastolautakuntaan. 

Arvostelut

Write Your Own Review
Tuotteiden arvostelu on mahdollista ainoastaan verkkokauppamme rekisteröidyille asiakkaille. Tuotteiden tosiallista ostamista ja käyttöä emme erikseen varmenna.