Raihnainen Suomi

Eetu Salunen
1. painos 2019, 184 sivua, nidottu
EAN/tuotenumero
9789523600065
Saatavuus
Varastossa
39,00 €

Raihnainen Suomi -kirja kuvaa, millä mekanismeilla raihnaisuus ja toimintakyvyn lasku syntyvät.  Raihnaisuus on lisääntymässä vieläkin enemmän kuin väestön ikärakenteen muutos edellyttäisi ja lisääntymisen aiheuttamat kustannuspaineet ovat suuremmat kuin tähän asti on arvioitu ja mihin julkisen talouden kantokyky riittää.

Suurin ikäluokkamme on 70-vuotias. Heidän toimintakykynsä hyväksi ja palvelujärjestelmän uudelleen muotoilemiseksi voidaan tehdä paljonkin ennen kuin he alkavat suuressa mittakaavassa tarvita hoivaa.  

Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää systemaattista ja pitkäjänteistä sote-politiikkaa ja palvelujärjestelmän uudelleenmuotoilua. Sote-politiikan ehdottomaksi ykkösasiaksi on nostettava ikääntymisen tuomien sote-kustannusten hallinta. Tavoitteeksi on asetettava, että 95 % yli 75-vuotiaista suomalaisista pystyy asumaan itsenäisesti tai kevyellä tuella.  Ainoa tapa päästä tähän on parantaa merkittävästi ikääntyneen väestön toimintakykyä. Tämän lisäksi vastuunjako yhteiskunnan, yksilön ja läheisten kesken on arvioitava uudelleen.

Kirjassa esitetään toimenpideohjelma väestön toimintakyvyn parantamiseksi ja sote-kustannusnousun hillitsemiseksi. Jokaisen toimenpiteen panos-tuottovaikutus arvioidaan. Kirjassa myös otetaan kantaa siihen, kuinka palvelujärjestelmän uudelleenmuotoilu voidaan rahoittaa.


Tekijät


Eetu Salunen on toiminut mm. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän toimitusjohtajana, Espoon terveyspalvelujen johtajana ja Med Group oy:n toimialajohtajana. Koulutukseltan hän on yleislääketieteen erikoislääkäri ja filosofian maisteri.

Arvostelut

Write Your Own Review
Tuotteiden arvostelu on mahdollista ainoastaan verkkokauppamme rekisteröidyille asiakkaille. Tuotteiden tosiallista ostamista ja käyttöä emme erikseen varmenna.