Ei tuotteita0,00 €

Ei tuotteita0,00 €

Etiikasta ekonomiaan - ja takaisin

Etiikasta ekonomiaan - ja takaisin

Martti Kekomäki

1. painos 2019, n. 180 sivua, nidottu

EAN/tuotenumero:
9789523600102
54,00 €
Suomen hyvinvointijärjestelmä on historiansa suurimman murroksen kynnyksellä. Muutoksen ajureita on monta ja ne ovat kiusallisen samanaikaisia. Yhtäältä väestön ikärakenne painottuu yhä vahvemmin seniorikansalaisiin. Toisaalta terveydenhuollon teknologia tarjoaa jatkuvasti uusia mahdollisuuksia sairauden määrittelyyn, hoitamiseen ja kuntoutumiseen. Kolmantena tekijänä hyvinvointivaltio Suomen taloudelliset mahdollisuudet lisätä palveluiden tarjontaa eivät kasva edes yhtä nopeasti kuin monien vertailumaiden.Asiantuntijat ovat tarjonneet maan taloudelle lääkkeeksi velkaantumisen jatkamista, verojen kiristämistä tai palveluiden leikkaamista. Neljäs, kaikkia mainittuja siedettävämpi tie olisi toimintatapojen kehittäminen. Kehittäminen voi perustua vain tietoon ja tässä tietopaletissa taloudellisten tekijöiden paremmalla hallitsemisella on keskeinen osa. Taloustiedon käyttämisessä ei ole kysymys säästämisestä vaan järkevyyden tavoittelusta.

Kompleksisuudessaan nykyaikainen terveydenhuolto etsii vertaistaan. Se on yhä selvemmin tarkkaa yhteispeliä, jossa pallon rivakka ja tavoitteellinen liike on toiminnan tuloksellisuuden ehto.


Terveyspelin säännöt ovat mutkikkaat. Kirjan alkuosassa kuvataan, mikä on toiminnan tulos, miten sitä on yritetty mitata ja miten hyvin on onnistuttu. Kirjan jälkipuolella huomio kohdistuu palvelujärjestelmään, toiminnan laadun määreisiin ja ohjaustiedon keräämisen ja tulkinnan tapoihin. Kirjan lopussa pohditaan oppeja, joita on suositeltu sovellettaviksi terveydenhuollon johtamiseen.

Tekijät

Martti Kekomäellä on vuosikymmenien kokemus lastenkirurgina toimimisesta ja lähes kymmenen vuoden kokemus hallintoylilääkärin tehtävistä. Hän on toiminut myös hallinnon professorina. Hän on terveystaloustieteen ja lääketieteellisen hoidon ensisijaisuuksien asiantuntija ja konsultti, joka on ollut mukana terveydenhuollon kehityshankkeissa eri puolilla maailmaa. Hän on Suomessa tekeillä olevan sote-uudistuksen asiantuntijaryhmän jäsen.