Työnä kuolema

Juha Hänninen
1. painos 2020, 256 sivua, nidottu
EAN/tuotenumero
9789523600768
Saatavuus
Varastossa
32,00 €
Työnä kuolema on Juha Hännisen pamfletti saattohoidosta ja sen liepeiltä. Se ei ole pelkästään kertomus kuolevien ihmisten hoidosta, vaan myös siitä, kuinka yhteiskunnallinen puheenparsi ja näkemys kuolemasta on muuttunut 27 vuoden aikana.

Työnä kuolema kuvaa ajattelutapoja kuolemasta hautajaisiin ja eutanasiasta hoidon pehmopuheisiin ja ammattijargoniin. Kirja on kollaasi ja tilitys Juha Hännisen elämäntyöstä ja samalla kertomus siitä, kuinka asioihin voi myös vaikuttaa ja kuinka niitä voi muuttaa. 

1980-luvun lopulla Suomessa havahduttiin siihen, että kuoleminen saattaa olla kivuliasta ja monin tavoin kärsimystä sisältävää. Sairaalat eivät olleet valmiita hoitamaan riittävän hyvin kärsimystä, kun parantaminen ei ollut mahdollista ja kuolema läheni. Juha Hänninen kirjoitti liki 30 mielipidekirjoitusta Helsingin Sanomiin kuolevien ihmisten hoidon puolesta.

Vuodet 1993–2020 ovat olleet saattohoidon kehittämisen aikaa. Saattohoidossa keskityttiin kuulemaan kuolevan ihmisen ääntä ja rakentamaan hoito kuolevan ihmisen tarpeiden ja toiveiden mukaiseksi. 

Tekijät

Juha Hänninen on toiminut Terhokodin johtajana ja ylilääkärinä vuosina 1993–2017 sekä avohoidon lääkärinä vuonna 2018. Hänellä on palliatiivisen hoidon erityispätevyys ja hän on toiminut Kuolevan potilaan oireiden hoidon Käypä hoito -työryhmän puheenjohtajana vuosina 2008 ja 2012.
Juha Hänninen on ollut mukana perustamassa Suomen Kivuntutkimusyhdistystä, Suomen Palliatiivisen Hoidon Yhdistystä ja Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistystä. Hän oli Yhteisvastuukeräyksen saattohoitohankkeen vetäjä vuosina 2015–2017. Juha Hänninen on kirjoittanut useita kirjoja ja artikkeleita saattohoidosta ja eutanasiasta. Hän sai Konrad ReijoWaaran palkinnon vuonna 2011. 

Arvostelut

Write Your Own Review
Tuotteiden arvostelu on mahdollista ainoastaan verkkokauppamme rekisteröidyille asiakkaille. Tuotteiden tosiallista ostamista ja käyttöä emme erikseen varmenna.