Ihmiskunnan DNA - Elämän koodin kirjoitus

Kirmo Wartiovaara
1. painos 2022, 150 sivua, nidottu
EAN/tuotenumero
9789523600799
Saatavuus
Tulossa
32,00 €

Ihmiskunnan DNA - Elämän koodin kirjoitus kertoo DNA:n ja siitä rakentuvien geenien sisällön merkityksestä, muuttumisesta ja aktiivisesta muuttamisesta. 

DNA on aina muuttunut, sillä muutos on evoluution kantava voima. Vuosimiljoonien kuluessa maapallon elämä on muotoutunut moninaiseksi ja sopeutunut ympäristöönsä, sillä parhaiten menestyvät yksilöt ovat välittäneet perimäaineksensa eteenpäin. Tämä koskee myös ihmislajia, jonka DNA on muuttunut vähitellen kädellisten yhteisestä esi-isistä kohti nykyihmistä. Maatalouden kehittyessä ihmiskunta alkoi vaikuttaa ympäristöönsä valikoimalla ja jalostamalla muita eliöitä. Näin ihminen lisäsi DNA-muutosten vauhtia vaikuttamalla luonnonvalintaan. Muuttuneet elinympäristöt ovat puolestaan vaikuttaneet ihmiseen, paitsi kulttuurin ja ajattelun kehittymisessä, vähitellen myös DNA-tasolla. Viimeisin vaihe kehityksessä on ollut se, että olemme oppineet muuttamaan DNA:ta haluamallamme tavalla, ensin muissa eliöissä, mutta myös itsessämme. 

Kirja valottaa perustutkimuksen löytämiä asioita DNA:sta ja geeneistä: hyviä ja vähemmän hyviä. Tämän jälkeen kerrotaan kuinka bioteknologia kehittyi 1970-luvulta alkaen moderniksi DNA-osaamiseksi, ja johti vuoden 2020 Nobel-palkittuun CRISPR ”geenisakset”-teknologiaan. Samalla tulee esiin, miksi DNA-tekniikoihin liittyy lisääntyvässä määrin myös yhteiskunnallisia kysymyksiä, valtavia mahdollisuuksia ja esiin tuotuja huolia. DNA:n muokkaus tuo meidät perustavan laatuisella tavalla kysymykseen: mitä on ”ihmisyys” ja tulisiko sitä voida muuttaa. Ihmiskunta osaa nykyään muokata ympäristöä ja jopa itseään biologisesti ja tämän vuoksi joudumme pohtimaan monia asioita ihmiskunnan historiassa ensimmäistä kertaa.

Tekijät

Kirmo Wartiovaara on perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa ja kantasolubiologian dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut oppikirjoja, lääketiedettä popularisoivia artikkeleita ja kirjoja, blogikirjoituksia ja asiantuntija-artikkeleita politiikoille ja virkamiehille. Hänen oma tutkimusaiheensa on perinnöllisten tautien geenivirheiden korjaaminen.

Arvostelut

Write Your Own Review
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat arvostella tuotteita. Ole hyvä ja Kirjaudu sisään tai Luo tili.