Ihmiskunnan DNA - Elämän koodin kirjoitus

Kirmo Wartiovaara
1. painos 2022, 192 sivua, nidottu
EAN/tuotenumero
9789523600799
Saatavuus
Varastossa
32,00 €
Uudet DNA:n muokkauksen mahdollisuudet herättävät kysymyksen ihmisyydestä ja sen muuttamisesta.

Ihmiskunnan DNA – Elämän koodin kirjoitus kertoo DNA:n ja siitä rakentuvien geenien sisällön merkityksestä, muuttumisesta ja aktiivisesta muuttamisesta. 

DNA on aina muuttunut, sillä muutos on evoluution kantava voima. Vuosimiljoonien kuluessa elämä maapallolla on muotoutunut moninaiseksi ja sopeutunut ympäristöönsä, sillä parhaiten menestyvät yksilöt ovat välittäneet perimäaineksensa eteenpäin. Tämä koskee myös ihmislajia, jonka DNA on muuttunut vähitellen satojen vuosituhansien aikana kädellisten yhteisestä esi-isistä kohti nykyihmistä.

Ihmiskunta alkoi vaikuttaa myös ympäristönsä geeneihin valikoimalla ja jalostamalla muita eliöitä. Näin ihminen lisäsi luonnon DNA-muutosten vauhtia vaikuttamalla luonnonvalintaan. Viimeisin vaihe kehityksessä on se, että aivojen kehityksen tuoman kulttuurievoluution ja tieteen avulla olemme oppineet muuttamaan DNA:ta tarkasti haluamallamme tavalla, ensin muissa eliöissä, mutta myös itsessämme. 

Ihmiskunnan DNA – Elämän koodin kirjoitus kertoo bioteknologian keksinnöistä ja lääketieteestä, mutta mukaan on otettu tarinoita potilastapauksista, Nobel-palkinnoista ja keksintöjen vaikutuksesta eri ihmiselämän osa-alueisiin, kuten esimerkiksi ruuantuotantoon tai biohakkerointiin. Samalla tulee esiin, miksi DNA-tekniikoihin liittyy lisääntyvässä määrin myös yhteiskunnallisia kysymyksiä, valtavia mahdollisuuksia ja esiin tuotuja huolia. Ihmiskunta osaa nykyään muokata ympäristöä ja jopa itseään biologisesti ja tämän vuoksi joudumme pohtimaan monia asioita ensimmäistä kertaa. 

Tekijät

Kirmo Wartiovaara on perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa ja kantasolubiologian dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut oppikirjoja, lääketiedettä popularisoivia artikkeleita ja kirjoja, blogikirjoituksia ja asiantuntija-artikkeleita politiikoille ja virkamiehille. Hänen oma tutkimusaiheensa on perinnöllisten tautien geenivirheiden korjaaminen.

Arvostelut

Arvio:
100%
1 arvostelu
Write Your Own Review
Tuotteiden arvostelu on mahdollista ainoastaan verkkokauppamme rekisteröidyille asiakkaille. Tuotteiden tosiallista ostamista ja käyttöä emme erikseen varmenna.