Plasebon arvoitus

Pekka Louhiala
1. painos 2021, 140 sivua, nidottu
EAN/tuotenumero
9789523601574
Saatavuus
Varastossa
32,00 €
Lääketieteellinen keksintö, plasebokontrolloitu koe, paljasti jännittävän ilmiön, plasebovaikutuksen olemassaolon. Mitä tiedämme plasebosta ja plasebovaikutuksesta ja mikä jää vielä arvoitukseksi?

Käsitteet plasebo ja plasebovaikutus aiheuttavat hämmennystä siksi, että niitä tulkitaan niin monin eri tavoin. Usein ne myös sekoitetaan keskenään. Plasebon arvoitus -kirjan tavoitteena on tuoda selvyyttä terminologiaan, esitellä plasebovaikutuksista tehtyä monitieteistä tutkimusta ja havainnollistaa, kuinka plasebovaikutukset ovat pohjimmiltaan kaiken lääketieteen ja hoidon ytimessä.

Plasebon käsite on selkeä silloin, kun sillä tarkoitetaan vaikuttamatonta ainetta tai hoitomuotoa, jolla on käyttöä vertailevassa tutkimuksessa, mutta joka ei – määritelmän mukaisesti – saa mitään aikaan. Käsite muuttuu kuitenkin häilyvämmäksi, kun sillä viitataan laajemmin hoidon kontekstiin ja hoitosuhteeseen. ”Plasebovaikutus” ei ole paras nimitys, kun tarkoitetaan hoitosuhteeseen liittyviä hyviä ja paranemista edistäviä asioita. Sen tilalle onkin tarjottu muun muassa hoivavaikutuksen, kontekstivaikutuksen ja merkitysvaikutuksen käsitteitä.

Teoksessa aihetta lähestytään kysymysten kautta. Lisäksi murretaan monia aiheeseen liittyviä myyttejä ja esitellään myös vastakkainen ilmiö: plasebon ”paha pikkuveli” nosebo. Teos osoittaa plasebovaikutuksen olevan todellinen ilmiö, jonka merkitys ulottuu lääketieteelliseen hoitoon, mutta myös moniin muihin ilmiöihin lääketieteen ulkopuolella. Tekijät

Pekka Louhiala on lastentautien erikoislääkäri, jolla on lisäksi tohtorintutkinnot sekä lääketieteessä että filosofiassa. Hän on opettanut ja tutkinut lääketieteen etiikkaa ja filosofiaa Helsingin yliopistossa 1990-luvulta alkaen ja toimii vuosina 2020–2023 määräaikaisena professorina Tampereen yliopistossa. Erityisenä kiinnostuksen kohteena viime vuosina ovat olleet plasebovaikutus, hoitosuhde ja näyttöön perustuva lääketiede. Lastenlääkärinä Louhiala toimii muutaman tunnin viikossa yksityisvastaanotolla. 
 

Arvostelut

Write Your Own Review
Tuotteiden arvostelu on mahdollista ainoastaan verkkokauppamme rekisteröidyille asiakkaille. Tuotteiden tosiallista ostamista ja käyttöä emme erikseen varmenna.