Psykopatian monet kasvot

Jari Sinkkonen
1. painos 2021, n. 250 sivua, nidottu
EAN/tuotenumero
9789523601741
Saatavuus
Tulossa
36,00 €
Psykopatia on vakava persoonallisuushäiriö, joka ei sisälly diagnoosinimikkeenä mihinkään tautiluokituksiin. Sen mittaamiseksi on kuitenkin olemassa luotettavia menetelmiä. Psykopatialle tunnunomaisia käyttäytymispiirteitä ovat mm. mahtipontisuus, lipevyys, krooninen valehtelu, tunne-elämän pinnallisuus ja impulsiivisuus. Kaikkein kauaskantoisimmat vaikutukset sekä yksilön että ympäröivän yhteisön kannalta ovat empatiakyvyttömyys, syyllisyydentunteen puuttuminen, väkivaltaisuus ja toistuvat rikokset.

Psykopatian ja/tai sen esiasteiden tuottamat haasteet ovat valtavia. Ne ulottuvat tunnekylmien ja empatiakyvyttömien lasten ja nuorten harjoittamasta julmasta kiusanteosta nuorten ja aikuisten tekemiin suunnitelmallisiin rikoksiin, jotka ovat kauheimmillaan sarjamurhia. Luku sinänsä ovat politiikassa, talouselämässä ja muussa yhteiskuntaelämässä vaikuttavat ihmiset, joiden luonteessa on psykopatian piirteitä (esim. fanaattiset kultit).

Psykopatian inhimilliset ja taloudelliset kustannukset ovat suuria. Siksi ilmiötä tutkitaan aktiivisesti eri puolilla maailmaa. Nykyisin etualalla ovat geneettiset ja neurobiologiset tutkimukset, mutta myös kielteisillä lapsuudenaikaisilla kokemuksilla on oma merkityksensä. Toistaiseksi mitään vaikuttavaa hoitoa ei ole löydetty, mihin suurin syy on se, että asianomaisten oma motivaatio hoitoon puuttuu.

Kirjan kohderyhmiä ovat lasten kanssa työskentelevät ja lastensuojelun ammattilaiset, nuorisotyöntekijät aikuispsykiatrian ammattilaiset, psykoterapeutit ja terapiakoulutuksessa olevat, juristit, vankeinhoidon ammattilaiset, kriminologian tutkijat ja muut aiheesta kiinnostuneet.

Tekijät

Jari Sinkkonen on lääketieteen tohtori, Turun yliopiston lastenpsykiatrian dosentti ja lasten- ja nuorisopsykoterapeutti. 

Arvostelut

Write Your Own Review
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat arvostella tuotteita. Ole hyvä ja Kirjaudu sisään tai Luo tili.