Mustasukkaisuus

Katja Myllyviita
1. painos 2023, n. 300 sivua, nidottu
EAN/tuotenumero
9789523603943
Saatavuus
Tulossa
34,00 €

Mustasukkaisuus ohimenevänä tunteena on yhtä tavallinen ja harmiton kuin mikä tahansa tunne. Sen tunnistaminen jo suhteen varhaisessa vaiheessa auttaa pitämään tunteen myös siedettävänä ja hallittavana. Tunteen tarkoitus on tuolloin pysäyttää yksilö kohtaamaan omia tarpeitaan ja ilmaisemaan niitä vastapuolelle. Tuolloin voidaan ilmaista kumppanille vaikkapa kaipuuta, läheisyyden tarvetta, ikävää tai arvostusta: ”Olet minulle niin tärkeä”.

Oleellista mustasukkaisuuden käsittelyssä on kyky tunnistaa omaa tarvitsevuutta ja haavoittuvuutta sekä rohkeus ilmaista näitä puolia itsestä myös kumppanille. Tämän kirjan avulla voit harjoitella näitä taitoja. Näiden tunnistamiseen ja ilmaisemiseen liittyvien taitojen avulla parisuhde voi muuttua läheisemmäksi ja molemminpuolinen kunnioitus suhteessa lisääntyy.

Kun kumpikin osapuoli kantaa vastuun omista tunteista ja tarpeista, eikä sälytä niitä kumppanin kannettaviksi, suhde voi hyvin ollen myös tasa-arvoinen ja turvallinen. Kun suhde on turvallinen, kaikki tunteet siinä nähdään inhimillisinä ja sallittuina, eikä kumpikaan joudu häpeämään omaa tarvitsevuuttaan.

Jos mustasukkaisuus tuottaa kokijassaan häpeää, sitä on vaikeampaa tunnistaa ja vielä vaikeampaa ilmaista rakentavasti. Tuolloin se voi ohjata kontrolloimaan kumppania eri tavoin. Tässä kirjassa käydään läpi erilaisia kontrolloinnin ja väkivallan muotoja, jotka olisi hyvä tunnistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Haitalliset vuorovaikutuskehät on helpointa katkaista parisuhteen alussa ennen kuin niistä muodostuu vallan epätasapainoa ylläpitäviä rakenteita.

Koska suhteessa on aina kaksi osapuolta, käymme läpi toimintatapoja, jotka saattavat ylläpitää ja vahvistaa kumppanin mustasukkaista käyttäytymistä ja vallankäyttöä. Harjoittelemme erilaisia keinoja toimia toisin. Kirja sisältää harjoituksia, kuinka ottaa elämä omiin käsiin, irrottaa alistuneisuuden ja uhrautuvuuden selviytymisstrategioista ja jakaa vastuuta tasapuolisesti.

 


Tekijät

Katja Myllyviita

Psykologi, kognitiivinen psykoterapeutti ja kognitiivisen käyttäytymisterapian kouluttajapsykoterapeutti. Katja Myllyviita on toiminut 10 vuotta nuorisopsykiatriassa kliinisenä psykologina, päihdeongelmaisten nuorten parissa, perheneuvolassa sekä ammatinvalintapsykologina. Vuodesta 2011 lähtien hän on työskennellyt yksityisenä psykoterapeuttina, työnohjaajana ja kouluttajana.

Katja Myllyviita on kirjoittanut Kustannus Oy Duodecimin vuonna 2014 julkaiseman kirjan Vapaaksi viiltelystä,  vuonna 2016 uudelleen ilmestyneen Peace – Selviytymisopas nuorten vanhemmille, vuonna 2016 ilmestyneen teoksen Tunne tunteesi sekä ollut mukana kirjoittamassa artikkelia ”Nuorten dialektinen käyttäytymisterapia” kirjassa Lasten ja nuorten kognitiiviset ja käyttäytymisterapiat (2018), Kustannus Oy  Duodecim. Hänen viimeisin tietokirjansa on Häpeän hoito (2020), Kustannus Oy Duodecim. 

Arvostelut

Write Your Own Review
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat arvostella tuotteita. Ole hyvä ja Kirjaudu sisään tai Luo tili.