Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa

Hanna Haveri, Soili Soisalo ja Eeva Voutilainen
1. painos 2023, 200 sivua, sidottu
EAN/tuotenumero
9789523604186
Saatavuus
Tulossa
34,00 €
Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa perustuu kansainvälisten tutkijaryhmien julkaisuihin planetaarisesta ruokavaliosta ja terveyskäsityksestä. Terveyden edistämisen lisäksi ruokavalion tavoite on turvata ruuan riittävyys maailmanlaajuisesti ja vähentää ruuantuotannon ympäristövaikutuksia. Planetaarisen terveyskäsityksen tavoite on, että ihminen ja ympäröivä luonto voivat hyvin.

Ihmiskunnan terveys riippuu luonnonjärjestelmien tilasta. Voimme vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin omilla elämäntavoillamme. Kaikkien panos on tärkeä, kun tiedetään, että ilmastonmuutos ja luontokato etenevät vauhdilla. Useilla pienillä valinnoilla saa jo paljon aikaan. Kasvivoittoiset ruokavalinnat ja hävikin minimoiminen vähentävät ihmisen tuottamaa ympäristökuormaa ja edistävät luonnon monimuotoisuuden säilymistä. 

Terveellisillä elämäntavoilla vähennämme sairastuvuuttamme. Esimerkiksi arkiliikunta hyödyttää myös ympäristöä. Säännöllinen kosketus luontoon tukee terveyttä ja suojaa muun muassa autoimmuunisairauksilta. Suomessa luonto löytyy läheltä myös kaupungissa, joten sen hyvää tekevästä vaikutuksesta on helppo päästä nauttimaan.

Kirjan käytännöllinen näkökulma, luontovinkit ja ruokaohjeet innostavat lukijaa tekemään ihmisen ja ympäristön terveyttä edistäviä ruoka- ja elämäntapavalintoja.
 

Tekijät

Hanna Haveri
LKT, neurologian erikoislääkäri, Planetaarisen terveyden lääkäri, Päijät-Sote
Haveri on neurologian erikoislääkäri ja on toiminut syksystä 2021 Suomen ensimmäisenä planetaarisen terveyden lääkärinä Päijät-Sotessa. Hän on tutkinut urallaan muun muassa ruuansulatuskanavan toimintaa, ja on tällä hetkellä erityisen kiinnostunut luonnon monimuotoisuuden sairauksia ehkäisevästä vaikutuksesta. Luonto on osa hänen arkeaan ja vapaa-aika kuluu muun muassa mehiläishoidon parissa.
 
Eeva Voutilainen
ETL, ravitsemustiede,Yliopisto-opettaja, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto, Helsingin yliopisto
Voutilainen opettaa yliopistossa ravitsemustiedettä, ja on useiden oppikirjojen ja tietokirjojen tekijä. Hän on pitkän uransa aikana perehtynyt erityisesti kasvissyönnin terveysvaikutuksiin, ruokavalioiden koostamiseen ja ravitsemusfysiologiaan. Vapaa-aikanaan hän hoitaa kasviviljelmiään siirtolapuutarhassa.
 
Soili Soisalo
MMM, ravitsemustiede, Ruuan ja ravitsemuksen erikoistoimittaja
Soisalon työhön kuuluu terveyslehtien artikkelien sekä tieto- ja oppikirjojen kirjoittaminen. Ruokatoimittajana pitkään työskennellessään hän on kehittänyt ainutlaatuisen tavan yhdistää ravitsemustieto herkullisiin ja maistuviin ruokaohjeisiin. Hänen kiinnostuksensa Pohjolan lähiruokaan on jatkunut jo vuosia, ja sitä tukee kotipuutarhan hoito, luonnonantimien kerääminen sekä luonnossa liikkuminen.


Arvostelut

Write Your Own Review
Tuotteiden arvostelu on mahdollista ainoastaan verkkokauppamme rekisteröidyille asiakkaille. Tuotteiden tosiallista ostamista ja käyttöä emme erikseen varmenna.