Irti sosiaalisesta jännittämisestä

Jan-Henry Stenberg, Eero-Matti Gummerus, Salla Saiho, Satu Pihlaja, Saara Halme, Minna Helkavaara, Grigori Joffe, Matti Holi
1.–3. painos 2023, 124 sivua, nidottu
EAN/tuotenumero
9789516564725
Saatavuus
Varastossa
24,00 €
Pelko nolatuksi tai nöyryytetyksi tulemisesta rajoittaa merkittävästi monien ihmissuhteita, opintoja ja työuraa. Pahimmillaan sosiaalisten tilanteiden pelko voi vaikeuttaa elämää huomattavasti.

Kun toisten tarkkailun kohteeksi tai vieraitten ihmisten kanssa tekemisiin joutuminen aiheuttaa huomattavaa toiminnallista haittaa, on kyseessä sosiaalisten tilanteiden pelko. Sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsii yli 5 % suomalaisista, ja se on yksi tavallisimpia ahdistuneisuuden muotoja. Sosiaalinen ahdistuneisuus on pelon ja jännittyneisyyden kokemista sosiaalisissa tilanteissa ja pelkoa siitä, että joutuu muiden arvostelemaksi. Usein siihen liittyy myös ruumiillisia tuntemuksia, kuten ikävää tunnetta vatsassa, hikoilua ja punastumista. Sosiaalisessa ahdistuneisuushäiriössä tai sosiaalisessa fobiassa ahdistus on tilanteeseen nähden epärealistisen suurta, jolloin ongelma alkaa haitata arkielämää ja toimintakykyä.

Irti sosiaalisesta jännittämisestä on itsehoito-opas, jonka avulla on mahdollista voittaa sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä pelko ja ahdistus. Erityisen tärkeää on tunnistaa epärealistisen suuri huoli tulemisesta toisten arvioimaksi ja sen virittämä itsetarkkailu. Lisäksi kiinnitetään huomiota sosiaalisten tilanteiden välttelyyn ja harjaannutaan jännittäviin tilanteisiin. Altistuksen avulla voidaan tehokkaasti lievittää ikäviä kehollisia tuntemuksia ja tunteita, jotka esiintyvät sosiaalisten tilanteiden yhteydessä.

Kirja pohjautuu Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelussa kehitettyyn nettiterapiaan, joka tarjoaa nopeasti saatavilla olevaa hoitoa lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden ongelmiin.


Tekijät

Jan-Henry Stenberg
FT, psyk.lis., erikoispsykologi, kouluttajapsykoterapeutti (VET)

Eero-Matti Gummerus
psykologi, kehittämispäällikkö

Salla Saiho
psykologi, psykoterapeutti

Satu Pihlaja
PsL, erikoispsykologi, psykoterapeutti

Saara Halme
psykologi

Minna Helkavaara
psykologi, psykoterapeuttikoulutuksessa (2013–2017)

Grigori Joffe
psykiatrian dosentti, ylilääkäri

Matti Holi
psykiatrian dosentti, ylilääkäri

Arvostelut

Write Your Own Review
Tuotteiden arvostelu on mahdollista ainoastaan verkkokauppamme rekisteröidyille asiakkaille. Tuotteiden tosiallista ostamista ja käyttöä emme erikseen varmenna.