Häpeän hoito

Katja Myllyviita
1.-6. painos 2023, 302 sivua, nidottu
EAN/tuotenumero
9789523600140
Saatavuus
Varastossa
32,00 €
Häpeä on itseen kohdistettu tunne, joka syntyy vertailusta muihin ihmisiin, tai kun yksilö ei koe tulevansa nähdyksi sellaisena kuin haluaisi.  Häpeä altistaa mielenterveysongelmille, vihan hallinnan pulmille ja erilaisille riippuvuuksille. Lisäksi häpeä vaikeuttaa hakeutumista avun piiriin. 

Häpeää voidaan hoitaa opettelemalla myötätuntoisempaa suhtautumista. Häpeäongelma voidaan käsitteellistää käyttäytymisanalyysin avulla ja tutkia, millaisia turvastrategioita asiakas on kehittänyt häpeältä suojautuakseen. Jos häpeä liittyy sosiaalisiin tilanteisiin, voimme vähentää häpeää harjoittelemalla sosiaalisia taitoja. Kirja sisältää harjoituksia, joiden avulla voi irtautua häpeän ylläpitämistä ansoista. 

Häpeän hoito -kirjan avulla lukija tunnistaa tyypilliset häpeän aiheuttamat pakonomaiset toimintamallit. Esimerkiksi liiallinen työnteko, suorittaminen sekä hallinnan ja täydellisyyden tavoittelu voivat olla keinoja piilottaa omaa riittämättömyyden tunnetta, joka on yksi häpeän muodoista. 

Terapiasuhteessa terapeutissa aktivoituva häpeä vaikuttaa hoidon tuloksellisuuteen. Kirja sisältää harjoituksia myös terapeutille häpeän tunnistamisen ja työstämisen tueksi. Kontaktissa pysyttely ja asiakkaan aaltopituudelle virittyminen ovat aina tärkeitä taitoja terapeutille, mutta erityisen tärkeitä ne ovat häpeäongelmista kärsiviä asiakkaita hoidettaessa.

Kirja on suunnattu erityisesti psykoterapeuteille ja muille ammattihenkilöille, jotka työskentelevät häpeästä ja sen välttelykeinoista kärsivien asiakkaiden parissa. Kirja sisältää tutkimustiedon lisäksi tapauskuvauksia, otteita terapiatyöskentelystä sekä harjoituksia.


Tekijät

Katja Myllyviita

Psykologi, kognitiivinen psykoterapeutti ja kognitiivisen käyttäytymisterapian kouluttajapsykoterapeutti. Katja Myllyviita on toiminut 10 vuotta nuorisopsykiatriassa kliinisenä psykologina, päihdeongelmaisten nuorten parissa, perheneuvolassa sekä ammatinvalintapsykologina. Vuodesta 2011 lähtien hän on työskennellyt yksityisenä psykoterapeuttina, työnohjaajana ja kouluttajana.

Katja Myllyviita on kirjoittanut Kustannus Oy Duodecimin vuonna 2014 julkaiseman kirjan Vapaaksi viiltelystä,  vuonna 2016 uudelleen ilmestyneen Peace – Selviytymisopas nuorten vanhemmille, vuonna 2016 ilmestyneen teoksen Tunne tunteesi sekä ollut mukana kirjoittamassa artikkelia ”Nuorten dialektinen käyttäytymisterapia” kirjassa Lasten ja nuorten kognitiiviset ja käyttäytymisterapiat (2018), Kustannus Oy  Duodecim.

Teoksesta muualla

Miksi häpeä tuntuu niin pahalta? Tutustu Mieletöntä! Anja Snellman -podcastiimme, jossa vieraana Katja Myllyviita. Kuuntlele podcast>

Lue myös Psykologi-lehden juttu Häpeä lievittyy myötätunnolla .

Lue Iltalehden juttu aiheesta Häpeän kierre.

Arvostelut

Write Your Own Review
Tuotteiden arvostelu on mahdollista ainoastaan verkkokauppamme rekisteröidyille asiakkaille. Tuotteiden tosiallista ostamista ja käyttöä emme erikseen varmenna.