Ei tuotteita0,00 €

Ei tuotteita0,00 €

Lääkärin ja potilaan vuorovaikutus

Lääkärin ja potilaan vuorovaikutus

Päivi Hietanen, Jaana Kaleva-Kerola, Eeva Pyörälä (toim.)

1. painos 2019, n. 250 sivua, sidottu

EAN/tuotenumero:
9789516568617
Saatavuus:
Tulossa
66,00 €

Tiedetään, että lääkärin ja potilaan kohtaamisen onnistuminen vaikuttaa monin tavoin potilaan ja usein myös hänen läheistensä elämään. Lääkärikin kokee työnsä merkityksellisemmäksi ja jaksaa paremmin, jos hän saa hyvän yhteyden potilaisiinsa. Siitäkin on karttunut tutkimustietoa, että luottamuksellinen ja toimiva hoitosuhde vaikuttaa myös hoidon onnistumiseen. Vuorovaikutustaidot ovat osa lääkärin ammattitaitoa ja Suomessa lääkäreille on opetettu vuorovaikutustaitoja jo pitkään peruskoulutuksen osana. Vain alan oppikirja on puuttunut.

Kirjan toimittajat ovat opettaneet vuorovaikutustaitoja lääkäreille vuosikymmenten ajan erilaisissa yhteyksissä. Opetustilanteissa on usein kaivattu tekstejä oppimisen tueksi, mutta niitä on ollut niukasti tarjolla suomenkielellä. Tämän puutteen korjaamiseksi ryhdyimme kirjoittamaan ja pyytämään tekstejä muilta kokeneilta kirjoittajilta potilaslääkärisuhdetta ja vuorovaikutustaitoja koskevista aiheista. Tavoitteenamme olivat käytännönläheiset kirjoitukset, jotka sisältävät esimerkkikeskusteluja vastaanotto- ja hoitotilanteissa.

Potilas-lääkärisuhde on muuttunut paljon viime vuosikymmenien aikana eikä muutos näytä olevan päätöksessä. Päinvastoin. Potilaasta on tulossa yhä keskeisempi toimija oman terveytensä ylläpitämisessä ja hoitovalinnoissa. Kirjan tavoitteena on auttaa lääkäriä kehittymään siten, että hän osaisi motivoida potilasta ottamaan osaa itseään koskevaan päätöksentekoon entistä enemmän. Vakavasti sairas ihminen tarvitsee kuitenkin myös aina paljon tukea hoitavilta henkilöiltä. Kirjassa käsitellään vuorovaikutuksen perusasioita, mutta paljon myös vaativia vuorovaikutustilanteita vakavissa sairauksissa.  

Tekijät

Päivi Hietanen, syöpätautien dosentti, psykoterapeutti.

Jaana Kaleva-Kerola, syöpätautien erikoislääkäri, Länsi-Pohjan keskussairaalan syöpätautien poliklinikan ylilääkäri.

Eeva Pyörälä, Helsingin yliopioston Lääketieteellisen tiedekunnan pedagoginen yliopistolehtori.