Vastasyntyneiden lääkkeet

Ulla Sankilampi, Erkki Heiskanen, Elisa Pennanen (toim.)
1. painos 2022, 182 sivua, nidottu
EAN/tuotenumero
9789523602496
Saatavuus
Varastossa
45,00 €
Opas ohjaa vastasyntyneiden lääkehoidon toteutusta. Oppaassa on ohjeet 155 lääkkeen käyttöaiheista, annostelusta, käyttökuntoon saattamisesta, käytön aikaisesta seurannasta sekä tärkeimmistä haitta- ja yhteisvaikutuksista vastasyntyneillä.

Noin joka kymmenes vastasyntynyt tarvitsee heti syntymän jälkeen sairaalahoitoa, ja useimmat heistä saavat lääkehoitoa. Vastasyntyneen lääkehoito on haastavaa, sillä vastasyntyneet eroavat isommista lapsista ja aikuisista sekä farmakokinetiikan että farmakodynamiikan osalta. Vastasyntyneisyyskautta leimaa elintoimintojen ja aineenvaihduntareittien voimakas muutos ja kypsyminen.

Vastasyntyneisyyskauden erityispiirteet on pyrittävä huomioimaan lääkehoidon toteutuksessa. Ennenaikaisilla vastasyntyneillä lääkehoidon haasteet ovat vielä täysiaikaisiakin suuremmat. Vastasyntyneen lääkemääräystä tehdessä hoitavan lääkärin tulee aina punnita huolella lääkehoidon hyödyt ja mahdolliset haitat. Useimmat oppaan lääkkeistä ovat vakiintuneessa käytössä vastasyntyneillä, mutta vain harvalla oppaan lääkkeellä on virallinen käyttöaihe tässä potilasryhmässä.

Opas pohjautuu tekijöiden jo yli 15 vuoden ajan ylläpitämään Kuopion yliopistollisen sairaalan Vastasyntyneiden teho-osaston lääkeohjeistukseen. Lähteenä on käytetty farmasian tietokantoja, lääkeoppaita sekä alkuperäisjulkaisuja.

Vastasyntyneiden lääkkeet -opasta suositellaan käytettäväksi rinnakkain Vastasyntyneiden akuuttihoito-oppaan (Duodecim 2019) kanssa.

Tekijät

Toimittajat

Ulla Sankilampi lastentautien erikoislääkäri, neonatologi; lastentautiopin dosentti, Itä-Suomen yliopisto; osastonylilääkäri, Vastasyntyneiden teho-osasto, Kuopion yliopistollinen sairaala.

Erkki Heiskanen farmaseutti; osastofarmaseutti, KYS apteekki, työpaikkana Vastasyntyneiden teho-osasto, Kuopion yliopistollinen sairaala.

Elisa Pennanen LuK, proviisori, LHA; KYS Apteekki, Kuopion yliopistollinen sairaala.

Arvostelut

Write Your Own Review
Tuotteiden arvostelu on mahdollista ainoastaan verkkokauppamme rekisteröidyille asiakkaille. Tuotteiden tosiallista ostamista ja käyttöä emme erikseen varmenna.