Peliriippuvuus
1. painos 2022, 213 sivua, nidottu
EAN/tuotenumero
9789516569393
Saatavuus
Varastossa
55,00 €
Peliriippuvuus käsittelee sekä rahapelaamista että digipelaamista. Teos tukee ongelmallisen pelaamisen varhaista tunnistamista ja hoitoa sekä auttaa hahmottamaan pelaamiseen liittyvien haittojen ehkäisykeinoja.
Kirjassa tarkastellaan pelaamisen yleisyyttä ja yhteiskunnallista merkitystä sekä sukupuolten ja ikäryhmien välisiä eroja. Pelaamiseen liittyvien haittojen näkökulmasta käsitellään muun muassa pelien saatavuutta, koukuttavuutta ja vuorovaikutuksellisuutta sekä pelillistämistä.
Peliriippuvuuksiin liittyy neurobiologisia muutoksia erityisesti aivojen palkitsemisjärjestelmissä ja impulssin hallinnassa. Muutokset ovat samankaltaisia kuin muissa riippuvuushäiriöissä. Myös monet ongelmille altistavat ja riippuvuuden kehittymiseen vaikuttavat tekijät ovat samoja.
Kirjassa kuvataan pelaamisen motiiveja, peliongelmien tunnusmerkkejä sekä arvioinnissa käytettäviä mittareita. Ongelmien hoidossa keskeisiä ovat kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuvat menetelmät. Itsehoidolla, vertaistuella ja läheisten huomioimisella on suuri merkitys. Taloudellinen neuvonta on tärkeää erityisesti rahapeliongelmiin liittyvässä velkaantumisessa.
Peliriippuvuus on ensimmäinen peliongelmia käsittelevä suomenkielinen oppi- ja käsikirja. Teos on suunnattu terveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammattilaisille sekä alojen opettajille ja opiskelijoille. Se on hyödyllinen kaikille, joiden työtehtävät liittyvät pelaamiseen, peliongelmiin tai niiden ehkäisyyn. Teos sopii myös omaa pelaamistaan pohtiville ja peliongelmiin hoitoa tarvitseville sekä heidän läheisilleen.
Tekijät
Päätoimittaja
Hannu Alho LT; päihdelääketieteen professori, alkoholisairauksien ylilääkäri, Helsingin yliopisto ja HUS; tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Toimittajat
Mauri Aalto LT; päihdelääketieteen professori, Tampereen yliopisto; ylilääkäri, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, psykiatria.
Sari Castrén FT, psykologi; erikoistutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Hyvinvointivaikuttajat -osasto, Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen -yksikkö; psykologian dosentti, Turun yliopisto; kansanterveystieteen dosentti, Helsingin yliopisto.
Mari Pajula VTM; erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö, Turvallisuus ja terveys -osasto, Hyvinvoinnin ja terveyden suojelu -yksikkö.
Arvostelut
Write Your Own Review