Lapsivuodeaika
1. painos 2016, 408 sivua, nidottu
EAN/tuotenumero
9789516564800
Saatavuus
Varastossa
55,00 €
Lapsivuodeaika-kirjaan on koottu uusin tutkimustieto äidin ja vauvan hoidosta ja tarkkailusta lapsivuodeaikana. Lapsivuodeajaksi lasketaan aika, jolloin äidin elimistö palautuu raskautta edeltävään tilaan. Suomessa sen pituus on 12 viikkoa. Kirjassa käydään läpi matka synnytysosastolta synnytysvuodeosaston kautta kotiin ja neuvolaan FinnCC:n toimintaluokituksen mukaan. Mukana ovat muun muassa hengitys, verenkierto, aineenvaihdunta, turvallisuus, erittäminen, päivittäiset toiminnot, aisti- ja neurologiset toiminnot, lääkehoito, psyykkinen tasapaino, terveyskäyttäytyminen ja hoidon ja jatkohoidon koordinointi.
Lapsivuodeaika on käsikirjanomainen ohjekirja. Näyttöön perustuvat käytänteet sovelletaan arjen työhön. Sisältö kattaa ennalta ehkäisevät toimenpiteet, normaalin tilan hoidon, epänormaalin tilan havaitsemisen ja hoidon sekä siihen liittyen lääketieteellisen lisäavun hälyttämisen kriteerit. Kirjan avulla voi kehittää myös ohjauskäytänteitä. Terveet äidit ja vauvat siirtyvät synnytyksen jälkeen yhä aiemmin sairaalasta kotiin. Äitejä ja vauvoja hoitavien on kyettävä antamaan hyvät ohjeet perheille, jotta vanhemmat osaavat tarkkailla vauvaansa kotona esimerkiksi keltaisuuden varalta.
Lapsivuodeaika on tarkoitettu synnytysosastojen ja synnytysvuodeosastojen lääkäreille, kätilöille, sairaanhoitajille ja lastenhoitajille sekä neuvoloiden lääkäreille ja terveydenhoitajille. Kirja on perusteos myös näiden alojen opiskelijoille. Kirja toimii lisäksi apuna uuden työntekijän perehdytyksessä.
Tekijät
Maila Deufel
Kätilö, terveydenhoitaja, IBCLC-imetysohjaaja, eläkkeellä. Työskennellyt Kajaanissa, Saksassa ja Mikkelissä kätilönä synnytyssalissa, naistentautien- ja synnyttäneidenvuodeosastolla. Toiminut asiantuntijana valtakunnallisessa imetyksen edistämistyöryhmässä kouluttajana ja kirjallisen materiaalin tuottajana. Kiinnostuksen kohteena perhekeskeisyys, varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen ja ennakoivan osaamisen käyttö yllättävissä tilanteissa vauvan tai äidin voinnin huonontuessa.
Elisabet Montonen
THM, lehtori, Mikkelin ammattikorkeakoulu. Kansainvälinen toiminta vaihto-opettajana ja hankkeissa Mikkelin ammattikorkeakoulun partnerikorkeakoulujen kautta. Asiantuntijatehtäviä ja -julkaisuja liittyen sairaanhoitoon ja kätilötyöhön. Kiinnostuksen kohteena erityisesti asiakkaan ihmisarvon ja autonomian vahvistaminen hoitotyössä sekä näyttöön perustuva- ja kulttuurisensitiivinen hoitotyö.
Arvostelut
Write Your Own Review