Parkinson-potilaan hoidon hyvät käytännöt
Parkinson-potilaan hoidon hyvät käytännöt -opas käsittelee sairauden tunnistamista ja hoidon aloitusta, toteutusta ja seurantaa sairauden eri vaiheissa. Hoidon tavoitteena on potilaan mahdollisimman hyvä toimintakyky ja elämänlaatu. Opas on vahvasti monialainen.
Hoidon perusta on potilaan muuttuvien oireiden mukaan optimaalisesti toteutuva liikehäiriöiden ja muiden oireiden hoito sekä potilaan ja läheisten ohjaus ja tukeminen. Oppaassa kuvataan liikehäiriöiden lääke- ja syväaivostimulaatiohoitoa sekä fysio-, toiminta-, puhe- ja ravitsemusterapiaa.
Lisäksi oppaassa käsitellään Parkinsonin taudissa ilmeneviä psykiatrisia ja kognitiivisia oireita, unihäiriöitä, kipuoireita, nielemisvaikeuksia ja muita ruuansulatuskanavan oireita sekä puhevaikeuksia. Muita aiheita ovat hätätilanteiden hoito, muiden sairauksien hoitoon liittyvät päivystykselliset tilanteet, osastohoito ja elämän loppuvaiheen hoito.
Opas on laadittu käytännön työn tueksi Parkinson-potilaita kohtaaville ja hoitaville sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Se on hyödyllinen myös alan opiskelijoille.